Start It Smart | Pre-Accelerator – новият елемент в българската стартъп екосистема

От създаването си през 2009 г. организацията Start It Smart e в сърцето на предприемаческата екосистема в България. През цялото това време натрупахме голям опит в обученията на стартъпи като създавахме различни събития, уъркшопи, трейнинги и разбира се предприемаческото състезание 3Challenge. Изградихме и широка мрежа от бизнес партньори и ментори, които също да помагат на стартъпите.

В момента предприемаческата среда в България се развива бързо. Вече съществуват офис и нетуъркинг пространства като betahaus|sofia, SOHO, initLab, Hackafe Plovdiv и други, както и източници на финансиране като акселераторите LAUNCHub и Eleven. Създават се много нови предприемачески организации, събития и инициативи, нов технологичен парк.

Но въпреки разнообразието от възможности за българските предприемачи, все още липсва нещо.

Макар че има много добри примери за успешни български стартъпи, по-голямата част от младите предприемачи не са готови за етапа “acceleration”. Липсват им основни бизнес знания, soft skills и ключови умения за работа в екип. Често разработването на продуктите не е съобразено с целевия им пазар.

Това са някои от причините, поради които само малка част от стартъпите изглеждат привлекателни за акселератори, фондове, бизнес ангели и стратегически бизнес партньори. Това не се отнася само за България. Всъщност този проблем се среща навсякъде – има дупка между нивото на компетенциите на предприемачите и изискванията на инвеститорите. VC-та от целия свят откриват необходимостта от цялостна обучителна програма за млади предприемачи без опит. Тази необходимост води създаването на първите преакселераторски програми по света.

Какво е “преакселератор”?

Преакселераторите са насочени към т.нар. “first-time entrepreneurs” – мотивирани и инициативни хора, които имат иновативни бизнес идеи, но нямат предходен опит в сферата на предприемачеството. Тези програми им предоставят подкрепа и правилна комбинация от инструменти, с които да създадат своите компании по-добре и по-бързо. Основна цел е да ги подготви за успешно набиране на първоначални инвестиции. През последните няколко години подобни програми се създават в Лондон (Великобритания), Едмънтън (Канада), Шенай (Индия), Сиатъл (САЩ) и вече имат доказан ефект върху предприемаческата екосистема в съответните региони. Дори и някои от световноизвестните стартъп гурута като Стив Бланк създават такива програми с цел да вдигнат нивото на компетенциите на младите предприемачи и да увеличат броя на успешни стартъпи.

Защо ви разказваме всичко това? Защото работим върху създаването на първия български преакселератор!

Не го правим, защото “е модерно”, а защото през последните месеци сложихме на масата най-успешния си проект до момента – предприемаческия турнир 3Challenge – и анализирахме всеки негов елемент с идеята да го направим още по-добър. Открихме, че наред с позитивите, които носи на участниците (менторска програма, достъп до обучения и семинари, парични награди и услуги от партньорите ни), има и елементи, които могат да се подобрят. Например по-тясна връзка между организаторите и участниците, по-чести обучения, сплотяване на екипите от съответния сезон.

Помислихме си, че ще е чудесно ако от термина “персонални срещи с ментори” извадим думата срещи и той се превърне в “персонални ментори”, които да са въвлечени лично в навигирането и обучението на конкретни стартъпи. Обсъдихме и необходимостта от лаборатория, в която екипите, разработващи физически продукт, да могат да създадат първите си прототипи.

Единодушно се съгласихме, че не е задължително да правим състезание, в което да има отпаднали и спечелили – за тази функция се грижи самият пазар. Той е истинското състезание. Ако спечелиш там – продължаваш. Ако загубиш, търсиш грешката и правиш извод преди да започнеш наново, но вече с по-голям шанс за успех. Стартъп средата в България така или иначе не е голяма и затова решихме, че е по-добре всички одобрени екипи да преминат през програмата и заедно да дадем най-доброто от себе си, а после – пазарът да изиграе своята филтрираща роля. Всички тези цели са свързани и с обособяването на офис пространство, където стартъпите от съответната кохорта да могат изцяло да се отдадат на развитието на идеята си и да направят първите стъпки към успеха.

Това е грубата рамка на визията ни за този проект. Родиха се хилияди идеи, някои от които отпаднаха, а други валидирахме с времето и заложихме в плана за създаването на преакселератора.

Първоначалното неофициално наименование на проекта беше “3Challenge на стероиди”. 🙂 По-късно осъзнахме, че всъщност по един напълно естествен път предприемаческата среда в България сама определя необходимостта от същите тези преакселератори, за които споменахме по-горе. Така се роди проектът Start It Smart | Pre-Accelerator.

pre-accelerator-logo

Работим по него ежедневно и има още какво да разкажем. Очаквайте скоро…

Междувременно пуснахме LANDING PAGE*, където можете да:

  • регистрирате желанието си да участвате в програмата (независимо дали сте на ниво идея, или вече имате работещ стартъп; независимо дали сте сами, или в екип);
  • се включите в предприемаческата среда като станете наш партньор (ментор, инвеститор, лектор, медия и т.н.);
  • използвате фийдбек формата, за да ни изпратите своето мнение, препоръка, или желанието си да сте от първите, които ще получат информация когато проектът е готов.

>>> pre.startitsmart.com <<<

* Допълнение към 13.01.2014: Затворихме Landing Page-a. Благодарим на всички, които проявиха предварителен интерес към проекта. Този линк вече води към официалната страница на “Start It Smart | Pre-Accelerator”, където можете да намерите актуална информация за програмaта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *