Зелен бизнес – защо не?

Месец април е добър повод да се замислим върху наболяла зелена тематика за нашето общество. Всичко около нас е разцъфнало, а ние искаме това вълшебство да се случва всяка пролет за нас и не само.

Възможно ли е бизнесът да е успешен и едновременно с това да щади ресурсите и околната среда? Възможно ли е чистите технологии и устойчивите модели да се превърнат в шанс за развитие на България? Дали еко-отговорният бизнес ще е единственият възможен в бъдеще?
На тези въпроси отговори дадоха Марияна Хамънова и Веселин Дробенов, които успешно менажират зелени проекти.

sistory-mariana-hamanova-pic1

Основателката и управител на CleantechBulgaria – неправителствена организация, чиято основна цел е развитието на зеления бизнес в България, сподели с нас, че е „Много трудно сам човек да постигне успех в тази насока.”

“Зелените работни места стават все по-перспективни и добре платени.”

Оптимистичните думи на Марияна Хамънова са, че Нова България има възможност за финансиране на еко бизнес идеи, които да се превърнат в успешни проекти. До 15.05.2014 на сайта на CleantechBulgaria е отворен апликационен прозорец за потенциални зелени проекти, които да бъдат представени пред Европейската комисия с цел финансиране.

sistory-mariana-hamanova-pic2

Веселин Дробенов сподели с нас истината, колкото и жестока да е тя: “Светът на парите е изконсумирал всички възможности, освен индивидуалната промяна!”

Мениджърът проекти към българския офис на международната организация „Регионален екологичен център” представи една нова за България възможност за финансиране на бизнес идеи в областта на устойчивата енергия.

Общността на KIC InnoEnergy предлага специализирано финансиране в областта на устойчивата енергия (оптимизация и съхранение на енергия, устойчиви възобновяеми източници, умни сгради, мрежи и градове, ИКТ решения за устойчива енергия и др.) Общността се финансира от Европейския институт по технологии и за пръв път набира предложения от България. Разполага със силно специализирана мрежа инвеститори и се ангажира да открие първия ви клиент.

Зеленият тандем представи потенциала пред бизнеса, както и възможностите да превърнем загрижеността към природата в печелившо бизнес начинание. Те бяха категорични и обединени в твърдението, че това няма как да се получи без сплотена около идеята общност.

Снимки:


sistory-mariana-hamanova-pic3

Видео: 

2 replies on “Зелен бизнес – защо не?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *