Start It Smart с участие в Европейска нощ на учените 2014

На 26.09.2014 в Аулата на Софийския Университет се проведе “Европейска нощ на учените 2014”. Събитията са част от Проект K-TRIO 2 “Учените в триъгълника на знания”, чиято основа цел е да подобри възприемането на учените от обществото като даде възможност на всички участници да открият “човешкото лице” на науката, както и да се запознаят с приноса й за подобряване на живота.

Проектът K-TRIO 2 за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

Събитието започна с кратко представяне на програмата, след което пред журито презентираха няколко стартиращи компании. Стартъпите бяха оценявани по различни критерии като победителят се прибра с награда, предоставена от Start It Smart. Всеки един екип представи визия, мисия и цели, впечатлявайки журито и публиката с добра подготвка и иновативни решения. А кои са те, вижте в следващите редове:

1. Join-the-PlayersJoin The Players

Join The Players е български стартъп, който помага на множество играчи в аматьорските футболни лиги да подобрят нивото на играта си, предоставяйки им подробна информация, чрез видео запис и статически данни на всяка отделена футболна среща. Стартъпът е финансиран от Eleven.

2. Dextrophobia Rooms

Dextrophobia Rooms са физически помещения, в които след резервация, отбори от 2-ма до 5-ма души са заключени и в рамките на един час. Те трябва да решат всички загадки, пъзели и мистерии в стаята, за да могат да излязат. Стаите са подходящи за хора с интерес към интелектуални игри, куиз вечери и board games. Компанията е участник в първия сезон на Start It Smart | Pre-accelerator.

3. Baggi

Baggi създават устройство, което се прикрепя към документи или други различни предмети. Устройството работи заедно с мобилна апликация, която известява потребителя във всеки един момент, когато остави или загуби предметите, които смята за ценни. В момента Baggi търсят инвестиция, която да им помогне да развият проекта си.

4. DST

DST е български стартъп, който предлага различни хардуерни решения за рали индустрията. DST създават хардуер, който помага на рали екипите да получават едновременно информацията от състезателния автомобил. Така отборът взима по-точни решения, базирани на събраната информация.

5. Intuitics

Intuitics е български стартъп, които разрешава сериозен проблем в средата на статистическите анализи. Комапнията улеснява комуникацията между анализторите на данни и мениджънта в една комапния. Стартъпът разработва софтуер, базиран на програмния език R, който помага на статистиците да представят по лесен и удобен начин събраните данни, анализи и информация.

6. Jobio

Jobio е онлайн платформа, която подобрява процесa по подбор и оценка на кандидати за работа. Целтa й е да свързва най-подходящите и качествени кандидати с работодатели, които търсят най-добрите попълнения. Стартъпът е финансирана от LAUNCHub и в платформата си имат над 3000 потребители и над 400 компании.

7. The Videonauts

Videonauts е онлайн платформа, през която фрийлансъри ще могат да работят заедно по проекти в областта на motion graphics, stop motion и video производство. Компанията ще филтрира потребителите, които могат да предлагат услугите си на платформата, целейки се в по-високо качество на услугата.

8. SkimProt

SkimProt създават технология, която позволява на държателите на банкови карти да предпазват по-добре данните на картите си. Стартъпът разработва защитен стикер, който се залепва върху магнитната лента на картата и скрива информацията, записана на нея. Компанията се е насочила към пазари като Южна Америка и Африка, където основателите вярват, че ще имат значителен успех.

След представянето на стартъпите, събитието продължи с лекция, в която Ивайло Христов разказа за своите наблюдения, уроци и преживявания по пътя на иновациите и предпремачеството.

Всичко започва от скамейките на Софийския университет. Той споделя, че пътят не е бил лесен, но за сметка на това е бил единственият, по който е могъл да поеме. Ивайло разказа за най-важните уроци, които е научил в първите години от своето предприемаческото пътешествие – за работата му в големи технологични компании като Microsoft, за технологиите и иновациите в днешно време и тези, с които е успял да се сблъска по пътя си.Христов вярва, че

“правенето на бизнес с единствената цел спечелване на пари, няма да доведе нито един предприемач до успешен край”.

За него екипът е най-ценният ресурс. Във всеки стартъп трябва да има хора, които могат да работят заедно, да се допълват и разбират помежду си. Така изглежда екипът, който може да постигне значителни успехи. Ивайло споделя и друга важна истина:

“предприемачеството не е за всеки, то не е нещо секси или модерно, то е много труд, усилия и лишения”.

Той вярва, че за да бъдеш успешен предприемач трябва да опознаеш себе си. Най-лесният начин е като започнеш нещо свое, което развиваш от нулата чак до края. Така разбираш на какво си способен.

Сега Ивайло Христов си е поставил задачата да развива Growth hacking общността в България и смята, че така може да помогне на множество технологични стартъпи, които искат да иновират и да се развиват.

Събитието завърши с награждаване на победителите и коктейл, който се проведе в betahaus Sofia. Но може би най-важното, което научихме бе, че  всеки, който се чуди дали да стартира собствен бизнес, просто трябва да го направи.

Снимки:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *