Светлин Наков – “Валидирайте идеята си възможно най-рано!”

На 2 юли в голямата зала на Община Велико Търново се проведе вторто събитие(SIStory) от поредицата „Успелите търновци” с гост, успешният предприемач, мениджър, обучител и търновец – Светлин Наков. Той представи своята вдъхновяваща и поучителна история пред препълнената зала с хора от всички възрасти, проявили интерес към събитието.

SIStory - Успелите търновци: Светлин НаковНаков започна историята си още от детството си във Велико Търново и първите стъпки в програмирането, участието му в олимипиади, мотивацията да създава и да променя света около себе си. Заминава да учи в Софийски университет с надеждата, че ще се научи да програмира, но за съжаление, това което вижда не отговаря въобще на очакванията му. Докато учи той трупа опит в много фирми, започва да пише книги и както той споделя за мисията на живота му: „Реших, че трябва помагам на хората да постигат повече”. За 10 години написва 7 книги свързани с програмиране и технологии.

Пътят му минава през много компании в IT сферата, където учи и се развива, стартира собствен бизнес няколко пъти и минава по трудния път на един предприемач. Както той споделя: „Да си стартъп-ър е яко, денонощно бачкане за без пари”.
Ето и още от уроците, които Светлин Наков е научил като основател на „НАРС”, „CITA”, „Telerik Academy” и “SoftUni”:
„Партньорите са важни при стартирането на бизнес.”
„Техническите умения не са достатъчно сами по себе си, за да стартирате бизнес.”
„Добрата бизнес идея в повечето случаи е ключа към успеха. Намерете такава идея, за която хората плачат да ви дадат пари.”
„Финансовата стабилност е от изключително значение за един бизнес.”
„Тествайте бизнес идеята си рано. Направете нещо малко и вземете обратна връзка от вашите потребители. (LEAN methodology)”
Още уроци, грешки, успехи и истории на Светлин Наков може да видите във видеото от събитието.

Вижте всички снимки от събитието:
Светлин Наков

Видео(1-ва част):

Видео(2-ра част):

Презентация от събитието:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *