Какво направихме добре и къде сбъркахме? Историята на Нет Инфо през погледа на партньор в LAUNCHub.

„Хората натурално са умни. Ако ги сложиш в правилния контекст те растат заедно с компанията” –  това са думите, с които започна лекторът на декемврийския брой на вдъхновяващите ни лекции пред публиката на препълнената аула на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

IMG_3226

На последното издание на SIStory за 2015та гост-лектор беше предприемачът и инвеститор Любен Белов, който сподели интересни истории по пътя от създаването на медийната компания „Нет Инфо“ до продажбата ѝ за 50 милиона долара.

„Нет Инфо” е най-голямата дигитална медийна компания в България. Тя достига до 75% от интернет потребителите в страната и е лидер на пазара от 16 години. В портфолиото ѝ са най-големите български сайтове, сред които АБВ Поща, Vbox7.com, Vesti.bg, Gong.bg, Sinoptik.bg и много други.

IMG_3171

След като ни разказа за различните етапи, през които е минала компанията до продажбата й, Любен сподели с гостите на събитието кои са най-важните особености, които трябва да вземем превдид за отделните аспекти на един бизнес.

От преживяното за себе си той констатира, че за културата на една компания е изключително важно да намери своя „ферари отбор”, съставен от хора, мислещи по близък начин. По отношение на фокуса, Любен подчерта, че е важно да се идентифицира коя е най-важната цел за преследване в даден момент, коя е клиентската нужда, която трябва да бъде задоволена най-добре и да се вложат всички ресурси и време в това да се изпълнят първите две точки.

IMG_3255

При заключителните си думи по презентацията, преди частта с въпросите, Любен Белов сподели какво обичал и все още обича да казва на бордовите събрания, а именно:

„На борд мийтингите често казвам – не идвайте с мнение, идвайте с цифри. Шансът да има някой, който да има по-добро мнение от теб е доста голям. Извадиш ли цифри, обаче, тогава мнението има значение”.

IMG_3206

Ако извлечем есенцията на изказването и я прехвърлим в различен контекст, дали било равносилно вярно? Дали не трябва да се вслушваме единствено в мнения с достатъчно добри аргументи и факти? Дали не трябва младите предприемачи да бъдат по-малко влюбени в идеите си, отколкото в осъществяването им?

Ще оставим на вас да си помислите над тези въпроси, или може би да достигнете до нови такива за себе си. Защото не е ли именно това целта на историите, които успешните хора ни разказват? Да ни провокират да си зададем правилните въпроси..

Ии след това заваляха много въпроси от заинтригуваната публика, чиито отговори може да видите съвсем скоро когато качим видеозаписът от лекцията, така че следете блога и facebook страницата ни!

СНИМКИ И ПРЕЗЕНТАЦИЯ

IMG_3292

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *