Къде да се фокусираш?

Из SIStory на тема „Българският предприемач и глобализацията“ с гост лектор Кирил Петков

Автор: Стефана Петрова – един от седемте доброволци, които ни помогнаха с фотографирането, регистрацията и като цяло с организацията в деня на събитието. Благодарим ви! 🙂
~~~~~
 
На 21-ви октомври от 19:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гост лекторът Кирил Петков говори на тема „Българският предприемач и глобализацията“. Той сподели с аудиторията богатия си международен опит и разкри пред нас как да подберем сферата, в която да се реализираме като предприемачи, колко е важна конкурентната среда за развитието и как да изберем къде да се фокусираме.
Събитието е част от поредицата лекции на успешни предприемачи под името „SIStory” (Successful Inspirational Story). Организатор е клубът по предприемачество Start It Smart, който има за цел да събере хората с иновативни идеи и будно съзнание. Генерален партньор е българската хостинг компания СуперХостинг.БГ, а спонсори – Telerik и Obecto.

Като човек работил за Макайн Груп, 6 милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа, лекторът разкри пред нас интересни международни примери.

sistory-kiril-petkov-pic1

Кирил Петков наблегна на проблемите, на които българските предприемачи трябва да обърнат внимание. Мултидисциплинарните иновации бяха разгледани като основен потенциал за българските фирми. В България има успешни примери за родни компании, които са специализирани в техните ниши и са световни лидери – Acom, Optix, Volacom, BMS и др.

Съоснователят на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, афилииран с Харвардския и Софийския университет сподели, че фирменото съперничество не трябва да ни отблъсква, а точно обратното. Конкуренцията трябва да бъде на базата на иновации, а не на ниска цена е мнението на експерта. Думите на Кирил Петков за възстановения на скоро бранд „Правец”: „Надявам се, че се състезават за нещо друго освен за цена.”

За да бъде успешна иновацията от особено значение е локалният пазар, високите изисквания на клиентите, подкрепящите индустрии, спецификата при влизането на даден пазар, липсата на заменящи продукти.

Най-ценният урок от Харвард, който ни беше преподаден и на нас е, че за да бъде успешен един екип трябва да е отбор от различни хора. Кирил Петков сподели, че: „Чувството, че не знаеш всичко, е много важно. Не може да си добър във всичко, за да си много добър в нещо.”

Снимки:


sistory-pic2

Видео: 

One reply on “Къде да се фокусираш?

  • Bud G. Tran

    Емил Димитров хвърли бомба и с разкритието, че МВР при управлението на Цветанов е участвало в държавен рекет срещу предприемачи. По думите му чрез държавен натиск бил завземан целият бизнес на предприемачи или между 50 и 80 %.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *