Брандингът и значението му за предприемачеството

ent

Всички сме наясно, че едно от ключовите неща, необходими за развитието на успешен бизнес, е пряко свързано с изграждането на популярна марка с добър имидж. Брандингът е един от най-важните аспекти на всеки бизнес, голям или малък. Една ефективна стратегия за развитието на марката дава голямо предимство във все по-конкурентните пазари. Но какво точно означава “Брандингът” и защо това да има значение за малък бизнес като твоя?

Казано по-просто, твоята марка е обещанието към клиентите. Тя им подсказва какво могат да очакват от продуктите и услугите, които предлагаш, и ги отличава от предлаганото от конкурентите ти. Твоята марка произлиза от това кой си ти всъщност, кой искаш да бъдеш и по какъв начин те възприемат хората.

Теоретично, брандът е търговската марка (лого,слоган,дизайн и т.н.), степента и на разпознаваемост и асоциациите, които клиентите имат за тази марка. „Брандинг“ е процеса на отличаване на компанията, на нейния продукт или услуга, на нейната дейност. Брандингът или изграждането на разпознаваем бранд с добър имидж е резултат от всяко едно действие на компанията. Той отговаря на въпроса „Как ме възприемат хората?”, а маркетингът – „Какво правя, за да ме възприемат така?”. Имиджът на фирмата може да бъде подобрен целенасочено чрез прилагането на подходяща брандинг стратегия, която е пряко свързана с прилаганата маркетингова стратегия.

Стратегия и стойност на марката

Твоята брандингова стратегия отговаря на въпросите как, какво, къде, кога и с кого имаш намерение да комуникираш. Рекламите, които правиш, са част от твоята брандингова стратегията. Каналите ти за дистрибуция също са част от нея. А също така визуалните и вербални комуникации.

Следването на силна брандингова стратегия води до висока стойност на марката, което означава, че добавената стойност към фирмените продукти или услуги позволява да ги продаваш на по-висока цена от други идентични продукти на пазара. Най-очевидният пример за това е Coca-Cola срещу обикновената сода. Тъй като Coca-Cola е изградила висока стойност на марката, може да иска повече за своя продукт – и клиентът ще плати тази висока цена.

Добавената стойност, присъща за даден бранд, често се явява под формата на очакваното качество или емоционална привързаност. Например, Nike асоциира своите продукти със световно известни спортисти, надявайки си, че клиентите ще прехвърлят своята емоционална привързаност към спортиста върху продукта.

Определяне на марката

Определянето на твоята марка е като пътуване, предприето с цел себеоткриване. То може да бъде трудно, дълго и неудобно. Но преди да предприемеш едно такова пътуване, трябва да  си отговориш на следните въпроси:
• Каква е мисията на твоята фирма?
• Какви са сравнителните  предимствата и характеристики на твоите продукти или услуги?
• Какво мислят настоящите или бъдещите клиенти за компанията ти?
• Какви качества искаш да бъдат асоциирани с твоята компания?
Направи свое проучване. Научи нуждите, навиците и желанията на твоите настоящи и бъдещи клиенти. И не разчитай на това, което мислиш, че те мислят. Разбери какво мислят те.

След като веднъж си открил своята марка, идва въпросът как да я направиш известна?

Ето няколко прости и изпитани във времето съвети:
• Направи уникално лого. Постави го навсякъде.
• Напиши апела на марката си. Какви са основните послания, които искаш да споделя твоята марка?
• Интегрирай марката си. Брандингът се простира до всеки аспект на твоя бизнес – по какъв начин отговаряш на обажданията, униформите, които носят твоите продавачи, вида на изпращаните фирмени имейли – абсолютно всичко.
• Създай “глас” на фирмата ти, който да отразява твоята марка. Този глас трябва да се прилага в цялата писмена комуникация, да бъде включен във всички визуални образи и материали – онлайн и офлайн. Твоят бранд трябва да казва на хората “Aз съм твой приятел” .
•Добави слоган. Напиши запомнящо се, смислено и кратко изявление, което улавя същността на марката ти.
• Създай шаблони и брандингови стандарти за твоите маркетингови материали. Използвай същата цветова гама, предвиди място за добавяне на лого. Марката трябва да присъства навсякъде. Не е нужно да имаш голяма фантазия, просто бъди последователен.
• Бъди верен на марката си. Клиентите няма да се върнат при теб, а ще се насочат към някой друг, ако не изпълниш обещанието, което дава марката ти.

Ако желанието ти е да изградиш успешна компания, която дълги години да се бори за лидерското място в сектора, в който оперираш, то тогава брандингът трябва да е основна част от стратегическото планиране на твоята компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *