История за хората и техния предприемачески дух

Представяте ли си да стартирате бизнес на 70 или 80 годишна възраст? Звучи ви далечно, трудно да си го представите или просто невъзможно? Днес Start It Smart отново ще ви покаже, че когато човек вярва в мечтите си (в стартъпа си), те са сбъдват рано или късно…А понякога и доста по-късно от очакваното.

 

За хората от Силициевата долина, 35 е възрастта, която се счита за над нормалната за един предприемач. Проучване на Kauffman Foundation, проведено с 652 управители на американски компании и мениджъри показва, че не само повече възрастни хора стартират бизнеси, но и че започнатите от тях компании са по-успешни.  Факт, които много хора и инвеститори подминават с лека ръка.

Истината е, че някои хора притежават предприемачески дух по наследство, други го придобиват през времето, а трети са принудени от обстоятелствата. Но каква е историята на едни от най-възрастните предприемачи в света, вижте сега:

 

Уоли Блум (възраст на стартиране: 62)

Блум прекарва над 20 години в бизнеса с млечни продукти, а след това и няколко години в бизнеса със сладоледи, който се оказва страхотен бум. Уоли Блум решава да продължи сам като ипотекира къщата си, за да изкупи дяловете на партньорите си и да стартира Denali Flavors. Компанията прави над $85 милиона от продажби на годишна база.

 

Мери Тенисон (възраст на стартиране: 63)

Идеята на Мери Тенисон се ражда след като 92 годишната й майка се спъва, пада и си чупи бедрото. Майка й (все още активна, макар и използвайки проходилка), изпитва труности с носеното на чанти. Така се ражда и идеята на Мери за дамска чанта, която да се прикача към проходилката. Това е и началото на успешната компания StashAll.

 

Гейл Дън (възраст на стартиране: 64)

Гейл Дън има дълги години опит в автомобилната индустрия. Именно затова един ден тя решава да започне собствен бизнес, които да помага на хора, изпитващи затруднения в работата с автомобилната индустрия. Така на 64 годишна възраст тя стартира Women’s Automotive Connections, за да осигури съвети и различни услуги, свързани с автомобилната индустрия. Компанията провежда автомобилни лагери и други активности.

 

Харлан Сандърс (възраст на статиране: 65)

Полковник Сандърс е по-известен като основател на Kentucky Fried Chicken. След военна кариера, както и няколко неуспешни бизнес начинания, той взима първия си чек от социалното осигуряване и създава известния фарнчайз, който продава през 1964 г.

 

  • Лиса Гейбъл (възраст на стартиране: 70)

На възраст, на която повечето хора се пенсионират, на Лиса й писва от раздразнение на кожата и измисля нов тип презрамка за сутиен – Strap-Mate. Презрамката получава широко разпространение и е достъпна до ден днешен. Лиса все още управлява компанията си, макар и на 85 годишна възраст.

 

Арт Коф (възраст на стартиране: 72)

Като много хора, Арт се пенсионира на 65 години. След този обрат в живота си, той не успява да понесе бездействието и осъзнава, че много други хора са като него. Това е и причината през 2003г. да стартира работнически съвет, наречен Retired Brains. След 10 години бизнесът е все още е силен, както и неговия основател.

 

Джийн Дулел (възраст на стартиране: 80)

Джийн Дулел прекарва над 40 години, учейки йога, включително и с работа в Американския Олимпийски Комитет. През 2008 тя основава Green Buddha Clothing с дъщеря си Дана Дулел Уиндат. Целта им е да вдъхновят хората по-често да изразяват своята благодарността. Компанията дава добър пример като отделя процент от печалбата си за благотворителност.

 

  • Рей Коркран (възраст на стартиране: 60)

Рей Коркпан решава да навлезе в бизнеса за грижа на възрастни хора заради инцидент в семейството му. Прави го на 60 годишна възраст, когато купува франчайза на Home Instead. Той винаги е бил оптимист за бизнеса. А и в най-лошия случай винаги е има къде да си остави шапката си в последните 20 години.

 

Дейвид Дюфийлд (година на сатртиране 46 или 64)

Дюфийлд е един от основателите на Peoplesoft – успешна софтуерна компания, която е придобита от Oracle. След купуването й, Дейвид основава Workday – друга софтуерна компания, която също се оказва доста успешна. Всичко това се случва, когато той е на 64.

 

Ако искате да получавате повече информация за събитията, които организираме, както и за Start It Smart | Pre-Accelerator, абонирайте се ТУК!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *