Коста Йорданов: “Качеството, което води към успеха е упоритостта, която те кара да решаваш всички проблеми!”

На 16ти февруари за пореден път аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ се напълни с хора, очакващи месечната си доза вдъхновение в открит разговор с един от най-успешните български предприемачи в Силициевата долина Коста Йорданов.

Този път заглавието на събитието подсказваше, че форматът на познатото ни досега SIStory ще бъде не само различен, но публиката ще изиграе голяма роля в случващото се. С помоща на нашия гост-лектор ние направихме лекцията отворена дискусия, в която се включиха с въпроси феновете на Start It Smart през Facebook страницата ни, зрителите на събитието с въпроси на живо, както и модераторът на дискусията с предварително подготвени въпроси.

IMG_3920

 

Първи стъпки в предприемачеството

Първите запитвания, на които Коста отговори бяха свързани с избора му на кариерен път. Той ни разказа как професията се е предала наследствено от баща му, който също е инженер и е предал на сина си от малък страстта към софтуера. В гимназията Коста започва да пише игри, а след това да намира нови и нови начини да се свърже с останалите фенове на игрите още преди ерата на интернет комуникацията. Изводът от тази история е, че той никога не е правил избор, той винаги е знаел какъв ще стане когато порастне.

Предприемачеството при него идва по случайност. Още докато работи за друга фирма с негов колега питат тогавашния им шеф дали могат да задействат проект на компанията, по който никой не работи. Така след дадена им зелена светлина се ражда фирмата АРЕКСУС, която се занимава с локализация на продукти на IBM – изцяло технически насочена. Компанията се развива добре и през 2011 (времето на доткома) я продават. Идеята за Flipps се ражда малко по-късно от експерименти след работа, като 2-3 месеца по-късно Коста и екипът му започват да работят фокусирано върху проекта. На въпроса как го валидират предприемачът отговори „Пуснахме го в iStore и видяхме, че хората му се кефят и го свалят и следващата стъпка беше да отидем при LAUNCHub.”.

IMG_3918

Срещата с Тим Дрепър и смяната на посоката

След успеха с LAUNCHub първият им инвеститор е самият Тим Дрепър, а историята как идеята е стигнала до него е доказателство за изобретателността на хората с амбиция. Екипът на Flipps намират имейл-адреса на бащата на Тим и му изпращат имейл с код. От своя страна той препраща това на сина си, който веднага е заинтригуван от идеята и извиква бъдещите предприемачи на среща. След като му представят намеренията си инвеститорът одобрява идеята, но ги посъветва да се върнат в България, да поработят още малко и най-важното да вкарат съдържание от интернет „Правилата за вас не важат – станете големи, за да им пука на другите за вас!“. Една година по-късно Коста и колегите му се обаждат на Тим и му разказват до къде са стигнали, а той от своя страна им предлага да направят презентация пред студенти, за да видят как те ще откликнат на идеята. Резултатът е положителен, залата е изпълнена с много енергия, а накрая на презентацията Тим им казва, че ще вложи пари в проекта.

По думите на Коста етапите на развитие на приложението могат да се разделят на „две големи еволюции“ както самият той казва. Още в началото на първата разбират, че приложението е замислено като прекалено комерсиално и трябва да се „стесни“ – решават да не правят повече снимки и аудио, а да обърнат внимание само на видеото и това за тях се превръща във формулата на успеха „Ние стартирахме наобратно, а правилното е да се започне от малкото към голямото!“. След известно време започват работа и по втората голяма стъпка и така се ражда “FITE TV”. Новият продукт на компанията има за цел да даде достъп до любимите предавания на живо на всеки фен на бойните спортове „Още през първата седмица имахме добри отзиви, феновете много се кефят и получаваме постоянен фийдбек през социалните мрежи. Медиите също ни помагат.“.

Предизвикателството този път е да продължат да събират съдържание, защото при Flipps вече има такова и то на различни тематики, докато при FAIT е нещо конкретно. За сега им се получава, защото по примера, който Коста ни даде „Само за 1 месец успяхме да сключим 25 сделки за съдържание.“.

IMG_3929

Стартъп културата

Според Коста мотивацията за развитие на идеята е да бъде споделена с партньор/и, защото така се получава баланс между мислите, емоциите и действията „Един ден се нахъсваш, а в друг ден започваш да мислиш как да се откажеш. Стартъпът си е истинско влакче на ужасите.“ сподели той пред публиката с усмивка. Обича да си почива когато тренира любимия си боен спорт жиожитсу и когато е с децата си „Да работиш без почивка не е добре за предприемача.“.

На въпроса за разликата между стартъп екосистемите в България и САЩ Коста отговори, че в сравнение с първите години на развитие на средата темпото в страната ни е ужасно бързо и се развиваме в правилната посока. Разбира се, че не можем все още да се сравним със Силициевата долина, която е с огромен опит, но можем да се научим от добрата практика там, че компаниите работят открито дори и с конкурентните фирми „При нас средата ни е по-затворена, повече се пази всеки стартъп фаундър, затова сега и аз се опитвам всичко, което научавам да връщам тук. Средата в Щатите ме научи да се движа бързо, агресивно, на много обороти и най-вече смело!“. Друг характерен белег според предприемача е културната разлика по отношение на провала „Дори човек да не успее е невероятен опит. И тук ще стане така, ще стане по естествен начин!“.

IMG_3956

Разговорът ни с Коста Йорданов завърши след отговор на въпроса кое е едното качество, което според него води до успех, а той беше категоричен „Ако трябва да кажа само едно, това е упоритосста, такава, която те кара да се опитваш да решаваш всички проблеми!“.

IMG_3966

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

IMG_3968

ВИДЕОЗАПИС

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *